середа, 3 червня 2015 р.

Українська кухня 1



Важливою складовою кожної культури є кухня. У різних країн, різних народів вона має свої особливості, страви, способи приготування.
Українська кухня бере свій початок ще з часів давніх словян та Русі.
Чому вирішив написати багато про кухню – люблю поїсти :)
Так ось, основними в українців були варіння і тушкування. Рідше – смаження чи печіння. Розвиток тваринництва, садівництва та сільського господарства, мисливства та рибальства привів до формування в українців давньої, багатої на інгредієнти кухні з великим асортиментом страв.
Напевно, як і в кожній країні, їжа поділялась на щоденну, святкову та обрядову. Щоденна їжа поділялась на їжу рослинного і тваринного походження.
Найважливішою стравою в раціоні українця був (та й зараз є) хліб. Про хліб збереглось безліч народних приказок таких як «Хліб – усьому голова».
Хліб відігравав важливу роль також і у ритуальному житті. Хлібом супроводжували до шлюбу, залишали на могилі, клали на місці майбутньої хати чи криниці. Батьки вчили своїх дітей з великою пошаною ставитись до хліба, та не кидатись ним. Про вироби з хліба я написав нижче. А найбільш поширеними видами ритуального хліба були паска та коровай. (Потерпіть трішки). А мистецтво виготовлення тіста та випікання хліба передавалось від матері до доньки.
Найчастіше хліб був виготовлений з житнього борошна. У неврожайні роки, борошно могло бути з ячменю, гречки чи гороху. А з поширенням у 19 ст. нових овочів – з картоплі чи кукурудзи.
Також вид хліба залежав від поширення тих чи інших злаків. Так, у південних землях більше вживали хліб з пшениці, ніж з жита. В деяких західноукраїнських землях – хліб з вівсяного та кукурудзяного борошна.
Хліб виготовляли як і з квашеного тіста (тісто лишали на ніч бродити), так і з прісного, яке було у формі коржа. Їли як і хліб, так і коржі з молоком, салом (салом!!!) чи олією. А у святкові дні виготовляли їх з медом чи маком. З тіста також виготовляли маленькі булочки – пампушки.
P.S. Сало – порізані й засолені шматки свинячого жиру. Є національною стравою українців.
Одною з найулюбленіших страв українців були пироги. Пирогами називали печене тісто з начинкою. Начинка могла бути різна: варена картопля, капуста, гречка, сухі фрукти, мак, ягоди чи гриби. У святкові дні виготовляли пироги з рибою чи мясом. Сьогодні все те саме, і нема різниці яка начинка. Головне щоб було смачне).
 

Немає коментарів:

Дописати коментар