середа, 3 червня 2015 р.

Українська кухня 2

Попередня сторінка

Поширеними були страви з прісного тіста, звареного у окропі. До таких відносяться галушки (відомі сьогодні полтавські галушки користуються великою популярністю серед туристів).
Відомою стравою українців є вареники. Про них навіть пісні є! В Західній Україні вареники називали також пирогами. Вареники – тонко розкачане борошняне тісто у формі кружальця, в яке клали начинку, загортали і варили. Десь тут поставлю картинку. Щоб всім захотілось вареників). Начинка була різноманітна: сир, варена картопля, смажена капуста, гречка, вишні чи інші фрукти. Вареники їли зі сметаною, олією чи смаженим салом з цибулею. І зараз їдять. Багато ресторанів та готелів пропонують відвідувачам спробувати вареники.
Однією з найулюбленіших страв була і є каша. Кашу готували з гречки, ячменю, пшона чи кукурудзи. Зараз є різні види каші, та в наших предків були саме такі. А я пишу про етнічну українську кухню, так як вона в майже незмінному вигляді дійшла до наших днів і є частиною української ментальності. Каші були рідкі чи густі. Їли їх з молоком, салом, олією чи медом.
Крупи були в складі різних страв: Куліш (пшоняна каша з салом, рибою чи м’ясом), Кисіль (закваска з смажених вівсяних зерен та хліба), Соломаха (варене у воді гречане борошно з додаванням олії чи смальцю – топленого свинячого жиру). З поширенням у 19 ст. кукурудзи почали варити Мамалигу (густу кукурудзяну кашу. Вона дуже смачна з цукром чи варенням), а в деяких регіонах Лемішку (таку ж густу кашу з гречаного борошна). Додавали сир, молоко чи сало.
В раціоні українця важливими були й овочеві страви. Найбільш популярним був Борщ, котрий готували у трьох видах: буряковий (червоний), зелений і холодний.
Головними компонентами червоного (а я його називаю так) були червоний буряк та капуста. Серед інших інгредієнтів були часник та квасоля. Основою для борщу був буряковий квас. Сьогодні крім квасу використовують подрібнений буряк, котрий разом з порізаною вареною картоплею, морквою, капустою чи м’ясом варять у окропі чи гарячій м’ясній юшці. Додавали до борщу смажену цибулю, сало чи часник. Подавали до столу гарячим. Додавали червоний перець чи сметану. Червоний борщ з салом та хлібом – одна зі страв, яку ви просто повинні спробувати в Україні (а якщо іноземці з української перекладуть?).
Інгредієнтами зеленого борщу був щавель, картопля та дрібно порізане варене яйце. Замість щавлю використовували кропиву чи лободу. Подавали гарячим, додавали сметану. І зараз подають :).
Влітку їли холодний борщ. Змішували порізану цибулю, порізаний варений буряк, порізане варене яйце, петрушку і заливали холодною водою. Додавали сіль та сметану. На відміну від попередніх борщів, в яких овочі варились разом, в холодному вони варились окремо а до столу подавались холодними. Різновидами рідких страв були юшки та супи.
З квашеної капусти, картоплі та круп готували капусняк – один з різновидів рідкої страви. Іншими словами суп, лише з великою кількістю капусти.
Капусту вживали у будь-якому вигляді, а її варене листя використовували для приготування Голубців. Начинкою голубців була каша, а в деяких районах замість листя капусти використовували листя винограду. Голубці пропонують кафе та ресторани. Їдять теплими чи гарячими, додаючи сметану. Можна додати й майонез чи кетчуп, та найсмачніше з сметаною.
У 18 ст. поширення набула картопля.
Їли картоплю в будь-якому вигляді з олією та салом (не намагайтесь їсти сиру!). А в Карпатських регіонах з бринзою – сиром з овечого молока.
Смажили картопляні Оладки. Начинкою в них були гриби, капуста чи квасоля. Також поширені були Деруни – терта картопля, в яку вибивали яйце і смажили.
Додавали сметану чи підливу з грибів. Оладки зараз часто називають картопляники. Їх добре їсти з часником та молоком. Деруни…Деруни це дуже-дуже-дуже смачна їжа!!! Зі сметаною та молоком теж.
Поширеними були страви з бобів (біб, квасоля, горох). Їх варили чи смажили. Додавали сало, олію чи часник. Страви з них не лише смачні, а й корисні.
Важливою культурою були гарбузи. Українці їли гарбузову кашу, з гарбузів робили начинку для пирогів.
Мешканці лісових та гірських територій вживали гриби. Їх варили, смажили та тушкували.
Наша земля славилась як край садівництва, тому наші предки вживали багато фруктів та ягід. Найбільш поширеними були яблука, груші, сливи, вишні, калина та малина. Їх їли свіжими а також сушили.

Наступна сторінка

Немає коментарів:

Дописати коментар