середа, 3 червня 2015 р.

Українська кухня 4

Попередня сторінка

Святкова та обрядова їжа українців поділялась на сімейно-обрядову (яку готували на одруження, народження чи поминки) та календарно-обрядову (яку готували, за традицією, на релігійні свята, чи свята, повязані з польовими роботами).
На святкові події страви мали кращу якість, їх було більше. Наприклад в борщ додавали багато мяса, багато страв готували з рибою. Традиційні страви були більш різноманітні. А в залежності від типу сімейного свята готувались окремі спеціальні страви.
Відвідати жінку, котра народила дитину (породіллі), люди могли лише тоді, коли їй приносили хліб чи вироби з тіста. Ця традиція дуже поширена й сьогодні. Хліб чи печиво, чи інші вибори з хліба – повинні бути. А «баба-повитуха» (стара жінка, котра перед тим приймала роди), повинна була спекти Паляницю та зварити кашу.
В кінці 19-поч. 20 століття традиційною стравою на весіллі був Коровай. Його готували з найкращої пшениці, додавали тісто та масло, а саме приготування супроводжувалось виконанням спеціальних обрядових пісень. Коровай прикрашали ягодами, стрічками, гілками плодових дерев чи зліпленими з тіста фігурками. Історія короваю, як і його різновиди, є дуже довгою. В кожному регіоні коровай мав і має свої особливості. Найбільше сьогодні це помітно у селах. В містах часто працюють спеціальні фабрики з виробництва тортів чи короваїв, тому вловити автентичність короваю в місті буває досить складно.
В окремих етносів були звичаї смажити для подружжя курячі яйця чи готувати локшину з куркою. В окремих етносів було традицією подарувати подружжю курей.
У весільних обрядах часто використовували мед. Ним подружжя мастило губи.
За традицією, поминальні обіди відбувались в день поховання, на 9-ий, 40-ий день а також роковини. В ці дні готували традиційну для таких подій страву – Коливо. Коливо – холодна прісна каша з пшениці чи ячменю, яку заливали медом. Також пекли Книші – невеликі хлібини. При похованні неодружених хлопців чи незаміжніх дівчат виготовляли коровай.
З календарних свят найбільше страв виготовлялось на Святвечір – вечір в день перед Різдвом. За традицією виготовляли від 9 до 12 пісних страв, а в деяких районах країни 17. Головною стравою була Кутя – пшенична каша з медом, волоськими горіхами та розтертим маком. Зазвичай з неї починалась вечеря.
Важливими на святковому столі був Узвар, часник. У кожному регіоні є свої особливості приготування куті. Наприклад на Волині кутя густа, а південніше – на Тернопільщині – рідка. Зараз до неї, крім традиційних інгредієнтів, можуть додавати родзинки, тертий шоколад чи кокосову стружку (в магазинах дуже поширена).
Різдво було сімейним святом і святкувалось 7 січня. Щоправда зараз також святкується 7 січня. Змінилась дата святкування Нового року.
В предків новий рік відзначався 14 січня, а 13-го вони відзначали Щедрий вечір. На щедрий вечір на столі були такі страви як Ковбаса та мясо. Готували також книші та вареники зі сметаною.
19 січня святкувалась Водохреща, а вечір 18 числа був святковим. Він мав назву Голодна Кутя, а страви готувались такі ж, як і на Святвечір.
Спеціальні страви виготовляли і на Великдень. Однією з таких страв була Паска – обрядовий хліб з маслом, яйцями та цукром, який пекли в день перед Великоднем.
Згідно уявлень предків, від того яка спеклась паска залежав і достаток у цілому році. Перед вживанням паску обовязково святили в церкві.
Як і для наших предків, так і для нас, Великдень є дуже великим святом. Існує безліч способів приготування паски та її видів. І сьогодні українці вірять, що гарно спечена паска принесе в сім’ю багатство та вдачу.
Готували також Калачі – довгий плетений хліб, та Писанки – круто зварені та пофарбовані курячі яйця. Вони символізували відродження природи та продовження роду. Як і сьогодні, так і в наших предків, поширеними були крашанки та писанки. Різниця у способі нанесення малюнка. Крашанки фарбували природніми замінниками фарби, а на писанках візерунок малювали з допомогою спеціальних знарядь. Також на стіл подавались мясо, ковбаса, масло, сир та хрін.
На свято Маковея (14 серпня) готували коржі з маком та медом (Шуляки).
Інші свята включали в себе лише традиційну українську кухню.
Це був короткий опис автентичної української кухні. Майже все написане вище існує й сьогодні. Наші предки крізь століття пронесли майстерність та вміння виготовляти смачні та корисні справи. Так, в історії України було багато сумних епізодів, розподілів та втрати незалежності, проте українці, як нація, встояли і розбудовують свою державу.
Також поширеними в Україні є страви тих країн, з якими Україна межує географічно. А також кримськотатарські, та менших народів, які населяють нашу країну. Про них напишу пізніше. Можливо :)

Немає коментарів:

Дописати коментар