М’ясні страви українці вживали переважно у святкові дні. Найбільше
свинину та баранину, рідше – яловичину. Також вживали м’ясо курей, гусей, качок а в західних регіонах і індиків.
Сало часто засолювали а м’ясо як і засолювали, так і коптили.

Найчастіше м’ясо варили. Додавали до каші чи борщу. З суміші дрібних
шматків свинини, солі, часнику й перцю виготовляли і виготовляють традиційну
українську страву – Ковбасу.
Поширеним був холодець – шматки м’яса, які довго варились в воді, заливались тою ж водою, і
все це залишали загуснути й захолонути. Таку страву вживали з гострими
приправами.

Поширеними в Україні були й молочні
продукти. Найчастіше вживалось коров’яче молоко. З кислого збирали сметану чи робили сир. З
сметани пізніше робили масло.
Сметану використовували як приправу до різних страв, а
сир вживали як і самий, так і як начинку для вареників чи пирогів. В одній
народній пісні є слова “Любив козак дівчину, і з сиром пироги”.
В районі Карпат сир виготовляли з овечого молока. Висушений
овечий сир називали Бринзою. В бринзу додавали перець та сіль. І сьогодні
бринза є дуже популярною. А в Карпатах для туристів пропонують її дегустування
на сироварні.

Також українці вживали й рибні
страви. Наприклад Юшку (рибу й овочі варили у воді). Рибу найчастіше
вживали смажену та в’ялену. І найчастіше вживали в дні посту чи у святкові дні.
Поширеними були також види напоїв.
Найчастіше українці пили Квас. Квас був різних видів: хлібний, фруктовий,
виготовлений з соку дерев. Хлібний квас – результат бродіння води, хліба та
сухих дріжджів. Напій ховали в льох а пили в гарячу пору холодним. Справжній
хлібний квас дуже смачний. Добре пити після гострих чи гарячих страв.

Поширеним був Узвар – сирі чи сушені фрукти заливались
гарячою водою. Через деякий час напій був готовий до вживання. Найчастіше в
узварі були яблука, груші, сливи чи вишні. Будете в Україні – спробуйте узвар з
сушених яблук. Смачний та тонізуючий напій.

В княжі часи поширеними були рідкий питний мед та пиво.
До питного меду часом додавали трави та хміль. Пиво варили з ячменю чи хмелю.
Україна експортує дуже смачне пиво до різних країн. В самій країні є безліч
торгівельних марок та заводів, які спеціалізуються на виробництві пива. Та й
сама історія пивоваріння на наших землях має свою, довгу історію.
Традиційними були для українців слабоалкогольні напої,
такі як вишнівка чи малинівка. Фрукти заливались горілкою та засипались цукром.
З різних трав та горілки робили настойки. Якщо знайдете – спробуйте вишнівку,
або вишняк. Слабоалкогольний напій з вишень. Дуже смачний.
Горілка – алкогольний напій, зроблений з солоду, жита або
пшениці.
Її вживали з 15 століття. З фруктів та плодів виготовляли
вино. Будете в Карпатах – неодмінно спробуйте. Туристичні фірми пропонують
гурман-маршрути лише по місцях з вином. Та й в програмах звичайних екскурсій є
можливість зупинитись на дегустацію чи купівлю вина. Пишу там де був, куштував
та купував.
Чай та кава стали частиною життя українців лише у 20
столітті. Найвідомішою та найсмачнішою є львівська кава. У Львові це перше, що
варто спробувати.
Немає коментарів:
Дописати коментар