середа, 3 червня 2015 р.

Українська кухня 3

Попередня сторінка

Мясні страви українці вживали переважно у святкові дні. Найбільше свинину та баранину, рідше – яловичину. Також вживали мясо курей, гусей, качок а в західних регіонах і індиків. Сало часто засолювали а мясо як і засолювали, так і коптили.
Найчастіше мясо варили. Додавали до каші чи борщу. З суміші дрібних шматків свинини, солі, часнику й перцю виготовляли і виготовляють традиційну українську страву – Ковбасу.
Поширеним був холодець – шматки мяса, які довго варились в воді, заливались тою ж водою, і все це залишали загуснути й захолонути. Таку страву вживали з гострими приправами.
Поширеними в Україні були й молочні продукти. Найчастіше вживалось коровяче молоко. З кислого збирали сметану чи робили сир. З сметани пізніше робили масло.
Сметану використовували як приправу до різних страв, а сир вживали як і самий, так і як начинку для вареників чи пирогів. В одній народній пісні є слова Любив козак дівчину, і з сиром пироги.
В районі Карпат сир виготовляли з овечого молока. Висушений овечий сир називали Бринзою. В бринзу додавали перець та сіль. І сьогодні бринза є дуже популярною. А в Карпатах для туристів пропонують її дегустування на сироварні.
Також українці вживали й рибні страви. Наприклад Юшку (рибу й овочі варили у воді). Рибу найчастіше вживали смажену та вялену. І найчастіше вживали в дні посту чи у святкові дні.
Поширеними були також види напоїв. Найчастіше українці пили Квас. Квас був різних видів: хлібний, фруктовий, виготовлений з соку дерев. Хлібний квас – результат бродіння води, хліба та сухих дріжджів. Напій ховали в льох а пили в гарячу пору холодним. Справжній хлібний квас дуже смачний. Добре пити після гострих чи гарячих страв.
Поширеним був Узвар – сирі чи сушені фрукти заливались гарячою водою. Через деякий час напій був готовий до вживання. Найчастіше в узварі були яблука, груші, сливи чи вишні. Будете в Україні – спробуйте узвар з сушених яблук. Смачний та тонізуючий напій.
В княжі часи поширеними були рідкий питний мед та пиво. До питного меду часом додавали трави та хміль. Пиво варили з ячменю чи хмелю. Україна експортує дуже смачне пиво до різних країн. В самій країні є безліч торгівельних марок та заводів, які спеціалізуються на виробництві пива. Та й сама історія пивоваріння на наших землях має свою, довгу історію.
Традиційними були для українців слабоалкогольні напої, такі як вишнівка чи малинівка. Фрукти заливались горілкою та засипались цукром. З різних трав та горілки робили настойки. Якщо знайдете – спробуйте вишнівку, або вишняк. Слабоалкогольний напій з вишень. Дуже смачний.
Горілка – алкогольний напій, зроблений з солоду, жита або пшениці.
Її вживали з 15 століття. З фруктів та плодів виготовляли вино. Будете в Карпатах – неодмінно спробуйте. Туристичні фірми пропонують гурман-маршрути лише по місцях з вином. Та й в програмах звичайних екскурсій є можливість зупинитись на дегустацію чи купівлю вина. Пишу там де був, куштував та купував.
Чай та кава стали частиною життя українців лише у 20 столітті. Найвідомішою та найсмачнішою є львівська кава. У Львові це перше, що варто спробувати.

Немає коментарів:

Дописати коментар